HOME / Novosti /
Pitanja i odgovori oko prijedloga o izvanrednim mjerama nakon eventualnog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije bez dogovora

Pitanja i odgovori oko prijedloga o izvanrednim mjerama nakon eventualnog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije bez dogovora

Bez obzira na ishod tekućih pregovora između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, očekuje se da će izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a (Brexit) dovesti do mnogih promjena za Erasmus+. Europska komisija je na svojim mrežnim stranicama objavila informativni sažetak o posljedicama Brexita bez dogovora. Ishod pregovora još nije poznat, ali u nastavku možete pročitati dodatne informacije o tome kako Brexit može utjecati na organizacije i pojedince.

 

Erasmus+ mobilnost u svrhu učenja
Dana 19. ožujka 2019. Vijeće Europske unije i Europski parlament usvojili su Uredbu kako bi se izbjeglo ometanje mobilnosti u sklopu programa Erasmus+ koje uključuju Ujedinjeno Kraljevstvo u slučaju da ono napusti EU bez dogovora („scenarij bez dogovora“).

 

U nastavku pročitajte pitanja i odgovore kako biste pronašli dodatne informacije i poveznice do relevantnih pravnih tekstova:

 

Tko je obuhvaćen ovim prijedlogom?
Uredba o izvanrednim mjerama u području programa Erasmus+ definira „mobilnost u svrhu učenja“ na jednak način kao i u Uredbi o uspostavi programa Erasmus+. To znači:

  • mobilnost studenata na svim razinama visokog obrazovanja te učenika i vježbenika u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju
  • mobilnost mladih u aktivnostima neformalnog i informalnog učenja te volonterskim aktivnostima
  • mobilnost osoblja u području obrazovanja i osposobljavanja
  • mobilnost osoba koje su aktivne u radu s mladima ili organizacijama mladih i voditeljima mladih.


Što osigurava ova uredba?
Uredba osigurava da osobe koje su u inozemstvu tijekom Erasmus+ mobilnosti u obrazovanju na dan kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Europsku uniju neće prekidati mobilnost.
To se, na primjer, odnosi na francuskog studenta u visokom obrazovanju na Erasmus+ mobilnosti u Londonu, ali jednako tako i na britanskog učenika u strukovnom obrazovanju koji sudjeluje u Erasmus+ stručnoj praksi u Budimpešti.

Koliko će trajati privremene mjere?
Te će se mjere primjenjivati ​​dok se ne završe sve aktivnosti Erasmus+ mobilnosti koje su započele prije datuma izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, uzimajući u obzir da mobilnosti mogu trajati najviše 12 mjeseci.

Je li to primjenjivo samo na države članice?
Primjenjuje se na sve zemlje programa Erasmus+, tj. države članice EU-a, te Lihtenštajn, Norvešku, Island, Tursku, Republiku Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Što se događa s učenicima iz Ujedinjenog Kraljevstva koji se šalju na Erasmus + razmjenu izvan programskih zemalja?
Sve tekuće Erasmus+ mobilnosti, uključujući međunarodne aktivnosti u neprogramskim zemljama koje su započele prije 30. ožujka 2019., bit će obuhvaćene mjerama za izvanredne okolnosti.

Što se događa s Erasmus+ sudionicima iz neprogramskih zemalja, a koje su na razmjeni u Ujedinjenom Kraljevstvu 29. ožujka?
Sve tekuće Erasmus+ razmjene koje su započele prije 30. ožujka 2019. bit će obuhvaćene mjerama za izvanredne okolnosti.

Kako ćete obavijestiti zainteresirane građane o njihovoj sudbini nakon datuma izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije?
Putem Erasmus+ nacionalnih agencija uspostavljenih u svakoj zemlji koja sudjeluje u programu Erasmus+.

 

Što se događa s onima koji će započeti svoju mobilnosti nakon datuma izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije? Jesu li pokriveni?
Prijedlog Uredbe o izvanrednim mjerama za Erasmus+ ima za cilj izbjeći vrlo štetan učinak koji bi scenarij „bez dogovora“ imao za građane koji su u inozemstvu na dan kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju. To je trenutno rješenje, na najneposredniji problem. Stoga ova Uredba ne obuhvaća aktivnosti mobilnosti počevši od datuma povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.


Istodobno, Komisija je predložila horizontalnu uredbu o izvanrednim mjerama (Uredba o mjerama koje se odnose na provedbu i financiranje općeg proračuna Unije u 2019. u vezi s povlačenjem Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije). Ovaj prijedlog obuhvatit će razmjene u obrazovanju i osposobljavanju koje počinju nakon 30. ožujka pod određenim posebnim uvjetima i na restriktivniji način.

Tko će platiti ovu mjere? Koliko će to stajati?
Doprinos Unije tekućim aktivnostima mobilnosti obuhvaćenih prijedlogom već je predviđen u općem proračunu Europske unije.

Što se događa s nacionalnom agencijom Ujedinjenog Kraljevstva na dan izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije?
Prema ovom prijedlogu, nacionalna agencija Ujedinjenog Kraljevstva provodit će tekuće mobilnosti koje su započele prije 30. ožujka.
Ne možemo nagađati o sudbini Nacionalne agencije Ujedinjenog Kraljevstva izuzev ovog konteksta.

Hoće li sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu izgubiti Erasmus povelju za visoko obrazovanje na dan izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije?
Prema ovom prijedlogu, Erasmus povelja za visoko obrazovanje primjenjivat će se na sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu dok ne provedu tekuće mobilnosti u učenju koje su započele prije 30. ožujka.

Hoće li se razdoblje učenja provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon datuma izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije još uvijek priznavati u matičnoj zemlji?
Formalno priznavanje ne povezuje se automatski s razdobljem učenja u inozemstvu. To je odluka država članica i akademskih institucija.

Što je s učenicima iz programskih zemalja koji su na razmjeni ili studiraju u Ujedinjenom Kraljevstvu na dan izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, ali se ne financiraju putem programa Erasmus+?
To je izvan nadležnosti Europske Unije.

Pokriva li ovaj prijedlog i aktivnosti Europskih snaga solidarnosti?
Predložene izvanredne mjere obuhvaćaju aktivnosti koje se financiraju kroz program Erasmus+. To ne isključuje volonterske aktivnosti koje se financiraju u okviru programa Erasmus+ i koje započinju prije 30. ožujka 2019. godine.

Pokriva li ovaj prijedlog i aktivnosti DiscoverEU?
DiscoverEU ne financira se iz programa Erasmus+, stoga nije obuhvaćen ovim prijedlogom.


Što je s projektima suradnje u okviru programa Erasmus+ koji su potpisani prije datuma izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije?
Mnogi projekti europske suradnje uključuju partnera ili koordinatora iz Ujedinjenog Kraljevstva. Sudbina projekata ugovorenih prije datuma izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije ovisit će o tome hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti ispunjavati svoje financijske obveze iz proračuna EU-a. Ako Ujedinjeno Kraljevstvu to učini, financiranje se može nastaviti do kraja 2019. godine.

datum objave: 26.03.2019.