HOME / Novosti /
Pitanja i odgovori oko prijedloga o izvanrednim mjerama nakon eventualnog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije bez dogovora

Pitanja i odgovori oko prijedloga o izvanrednim mjerama nakon eventualnog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije bez dogovora

S obzirom na mogućnost da Ujedinjeno Kraljevstvo 30. ožujka ove godine napustiti EU bez postignutog dogovora (scenarij bez dogovora), Europska komisija je 30. siječnja donijela skup prijedloga o izvanrednim mjerama koje obuhvaćaju i program Erasmus+.

 

Pročitajte pitanja i odgovore u nastavku kako biste pronašli dodatne informacije i poveznice do relevantnih pravnih tekstova:

 

Tko je obuhvaćen ovim prijedlogom?
Prijedlog za uredbu o izvanrednim mjerama u području programa Erasmus+ definira „mobilnost u svrhu učenja“ na jednak način kao i u Uredbi o uspostavi programa Erasmus+. To znači:

  • mobilnost studenata na svim razinama visokog obrazovanja te učenika i vježbenika u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju;
  • mobilnost mladih u aktivnostima neformalnog i informalnog učenja te volonterskim aktivnostima;
  • mobilnost osoblja u području obrazovanja i osposobljavanja;
  • mobilnost osoba koje su aktivne u radu s mladima ili organizacijama mladih i voditeljima mladih.


Što osigurava ova Uredba?
Uredba osigurava da osobe koje su u inozemstvu tijekom Erasmus+ mobilnosti u obrazovanju na dan kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Europsku uniju neće prekidati mobilnost.
To se, na primjer, odnosi na francuskog studenta u visokom obrazovanju na Erasmus+ mobilnosti u Londonu, ali jednako tako i na britanskog učenika u strukovnom obrazovanju koji sudjeluje u Erasmus+ stručnoj praksi u Budimpešti.

Koliko će trajati privremene mjere?
Te će se mjere primjenjivati ​​dok se ne završe sve aktivnosti Erasmus+ mobilnosti koje su započele prije 30. ožujka 2019., uzimajući u obzir da mobilnosti mogu trajati najviše 12 mjeseci.

Je li to primjenjivo samo na države članice?
Primjenjuje se na sve zemlje programa Erasmus+, tj. države članice EU-a, te Lihtenštajn, Norvešku, Island, Tursku, Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju, Srbiju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Što se događa s učenicima iz Ujedinjenog Kraljevstva koji se šalju na Erasmus+ razmjenu izvan programskih zemalja?
Sve tekuće Erasmus+ mobilnosti, uključujući međunarodne aktivnosti u neprogramskim zemljama koje su započele prije 30. ožujka 2019., bit će obuhvaćene mjerama za izvanredne okolnosti.

Što se događa s Erasmus+ sudionicima iz neprogramskih zemalja, a koje su na razmjeni u Ujedinjenom Kraljevstvu 29. ožujka?
Sve tekuće Erasmus+ razmjene koje su započele prije 30. ožujka 2019. bit će obuhvaćene mjerama za izvanredne okolnosti.

Kako ćete obavijestiti zainteresirane građane o njihovoj sudbini nakon 29. ožujka?
Putem Erasmus+ nacionalnih agencija uspostavljenih u svakoj zemlji koja sudjeluje u programu Erasmus+.

 

Što se događa s onima koji će započeti svoju mobilnosti nakon 30. ožujka 2019. godine? Jesu li pokriveni?
Prijedlog Uredbe o izvanrednim mjerama za Erasmus+ ima za cilj izbjeći vrlo štetan učinak koji bi scenarij „bez dogovora“ imao za građane koji su u inozemstvu na dan kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju. To je trenutno rješenje, na najneposredniji problem. Stoga ova Uredba ne obuhvaća aktivnosti mobilnosti počevši od datuma povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

 

Istodobno, Komisija je predložila horizontalnu uredbu o izvanrednim mjerama (Uredba o mjerama koje se odnose na provedbu i financiranje općeg proračuna Unije u 2019. u vezi s povlačenjem Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije). Ovaj prijedlog obuhvatit će razmjene u obrazovanju i osposobljavanju koje počinju nakon 30. ožujka pod određenim posebnim uvjetima i na restriktivniji način.

Tko će platiti ovu mjere? Koliko će to stajati?
Doprinos Unije tekućim aktivnostima mobilnosti obuhvaćenih prijedlogom već je predviđen u općem proračunu Europske unije.

Što se događa s nacionalnom agencijom Ujedinjenog Kraljevstva 30. ožujka?
Prema ovom prijedlogu, nacionalna agencija Ujedinjenog Kraljevstva provodit će tekuće mobilnosti koje su započele prije 30. ožujka.
Ne možemo nagađati o sudbini Nacionalne agencije Ujedinjenog Kraljevstva izuzev ovog konteksta.

Hoće li sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu izgubiti Erasmus povelju za visoko obrazovanje 30. ožujka?
Prema ovom prijedlogu, Erasmus povelja za visoko obrazovanje primjenjivat će se na sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu dok ne provedu tekuće mobilnosti u učenju koje su započele prije 30. ožujka.

Hoće li se razdoblje učenja provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon 29. ožujka 2019. još uvijek priznavati u matičnoj zemlji?
Formalno priznavanje ne povezuje se automatski s razdobljem učenja u inozemstvu. To je odluka država članica i akademskih institucija.

Što je s učenicima iz programskih zemalja koji su na razmjeni ili studiraju u Ujedinjenom Kraljevstvu 29. ožujka, ali se ne financiraju putem programa Erasmus+?
To je izvan nadležnosti Europske Unije.

Pokriva li ovaj prijedlog i aktivnosti Europskih snaga solidarnosti?
Predložene izvanredne mjere obuhvaćaju aktivnosti koje se financiraju kroz program Erasmus+. To ne isključuje volonterske aktivnosti koje se financiraju u okviru programa Erasmus+ i koje započinju prije 30. ožujka 2019. godine.

Da li ovaj prijedlog pokriva i aktivnosti DiscoverEU?
DiscoverEU ne financira se iz programa Erasmus+, stoga nije obuhvaćen ovim prijedlogom.


Što je s projektima suradnje u okviru programa Erasmus+ koji su potpisani prije 29. ožujka?
Mnogi projekti europske suradnje uključuju partnera ili koordinatora iz Ujedinjenog Kraljevstva. Sudbina projekata ugovorenih prije 29. ožujka 2019. ovisit će o tome hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti ispunjavati svoje financijske obveze iz proračuna EU-a. Ako Ujedinjenom Kraljevstvu to učini, financiranje se može nastaviti do kraja 2019. godine.

datum objave: 07.02.2019.

Kutak za studente

Kutak za mlade