HOME / Novosti /
Euraxess i Obzor 2020. - aktivnosti u drugoj polovini 2017.

Euraxess i Obzor 2020. - aktivnosti u drugoj polovini 2017.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja usvojilo je 2. kolovoza 2017. novi Akcijski plan za mobilnost istraživača za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Cilj je akcijskog plana poticanje mobilnosti i međunarodne suradnje hrvatskih znanstvenika te jačanje ljudskih potencijala u znanosti. U njegovoj izradi sudjelovala je i Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

 

Akcijski plan za mobilnost istraživača uzima u obzir ostvarivanje mjera iz Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (2014.) te je donesen radi jačanja povezivanja znanosti i tehnologije. Ciljevi se planiraju ostvariti daljnjim poticanjem hrvatskih znanstvenika na sudjelovanje u programima Europske unije poput programa Obzor 2020., programa bilateralne suradnje i drugih međunarodnih programa za istraživanje i razvoj. Ostali ciljevi uključuju: olakšanje dolazne mobilnosti i međusektorske suradnje i mobilnosti u Republici Hrvatskoj te ostvarenje boljih priprema hrvatskih istraživača za međunarodnu i međusektorsku mobilnost.

 

Akcijskim planom predviđeno je: zapošljavanje stranih istraživača na znanstvenim i znanstveno-nastavnim radnim mjestima, unaprjeđenje radnih uvjeta istraživača, omogućavanje lakšeg reguliranja privremenoga boravka stranih istraživača, daljnji razvoj sustava potpore za mobilnost istraživača te poticanje međunarodne, interdisciplinarne i međusektorske mobilnosti istraživača.

 

EURAXESS uslužni centar Zagreb pri Agenciji za mobilnost i programe EU organizirat će tradicionalno druženje sa stranim istraživačima i njihovim obiteljima koji trenutačno borave i rade u Hrvatskoj. Svrha je druženja međusobno povezivanje, upoznavanje i razmjena kontakata među stranim istraživačima kako bi se olakšala njihova prilagodba novom okruženju i sredini. Druženje će se održati 19. prosinca 2017., te se očekuje preko 20 stranih istraživača i članova njihovih obitelji.

 

Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s profesorom Zvonimirom Koporcem s Hrvatskog katoličkog sveučilišta organizirala je 12. rujna 2017. radionicu “Etička pitanja, odgovorno istraživanje i istraživački integritet u MSCA i Obzor 2020. projektima”. Održana je u prostorima Agencije za mobilnost i programe Europske unije u Zagrebu sa svrhom upoznavanja s etičkim pitanjima i segmentima istraživačkih projekata uz praktične savjete za korisnike prilikom pisanja odnosno provedbe projekata.

 

 

AMPEU je, u suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Zagrebu, 28. rujna 2017. organizirao Obzor 2020. radionicu “Pisanje projektnog prijedloga u okviru Europskog istraživačkog vijeća (ERC)”. Svrha radionice bila je upoznavanje s pravilima prijave na ERC natječaje uz praktične savjete koji su od pomoći korisnicima prilikom pisanja odnosno provedbe projekata, a okupila je preko 40 sudionika.

 

 

19. listopada 2017. Agencija je u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu organizirala radionicu “Mogućnosti prijave projektnog prijedloza Mreža za inovativno osposobljavanje”. Riječ je o međunarodnoj i međusektorskoj suradnji kroz projekte doktorskih studija, a na radionici su predstavljene mogućnosti i pravila natječaja te postupak evaluacije projekta.